Čas vaření: 120
Porce: 8
Chutnost: Chutný (94)
zdroj: Dana Cabáková
Rozdrobené droždí promícháme s trochou cukru, když se rozpustí, přidáme 3 lížce vlažného mléka a 2 lžíce mouky, rozmícháme a necháme vykynout.
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, postupně vmícháme žloutky, potom přidáme prosátou mouku, vykynutý kvásek, sůl, vanilkový cukr a vlažným mlékem zaděláme tužší těsto. Přeložíme je na vál a rukama pracujeme tak dlouho, až se těsto nelepí na vál. Přidáme omyté a okapané rozinky a větší část spařených, oloupaných a pokrájených mandlí, přeložíme je zpět do mísy vysypané moukou, mísu přijkryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na válu na 9 dílů, které vyválíme v tenké válečky. Ze čtyř válečků upleteme cop, přeložíme jej na pomaštěný pergamenový ("svačinový") popír nebo alobal, a střed prohloubíme. Na něj položíme cop ze tří válečků, také jej ve středu trochu vyhloubíme. Poslední dva válečky stočíme, položíme na vánočku a na obou koncích je pod ni podložíme a dobře přitiskneme. Vánočku necháme vykynout na teplém místě, při kynutí ji potřeme žloutkem rozšlehaným s lžící mléka.
Vykynutou vánočku opět potřeme žloutkem, posypeme spařenými, oloupanými a pokrájenými mandlemi, a do středu vrchního copu na dvou místech vpíchneme špejle, aby se nesesunul.
Vánočku tvarujeme vyšší a užší, poněvadž těžké těsto se při pečení trochu rozšiřuje.
Vánočku vkládáme do dobře vyhřáté trouby, po krátkém zapečení příkon tepla zmírníme a vánočku dopečeme.
Peče-li se shora příliš rychle, přikryjeme ji pomaštěným papírem. Doba pečení je 1 hodina.