Čas vaření: 60
Porce: 4
Chutnost: Neznámá chuť (50)
Lilek i cuketu omyjte a nakrájejte na centimetrová kolecka.
Rozlozte na prkénko, posolte a nechte 20-30 minut vypotit.
Troubu predehrejte na 200 °C.
Ze zeleniny omyjte prebyteenou sul a vysuste cistou látkovou nebo papírovou uterkou. Poté rozkrájejte na kostiky o strane 1 cm
a presuñte do velké mísy. Do mísy pridejte cibuli nakrájenou na klínky, napul rozkrojená cherry rajeata a cesnek rozmáckly
plochou stranou noze. Pridejte také nasekané oregano a olivory olej a dikladne promíchejte.
Zeleninu rozprostrete na plech vylozeny pecicím papírem. Mezi ni
rozlozte citron nakrájeny na osminky. Vlozte do rozpálené trouby
a pete 20-30 minut, dokud zelenina na porchu nezezlátne.
Bulgur propláchnete pod tekoucí vodou, nasypte do hince
s püllitrem studené vody, privedte k varu a na mírném plameni varte, dokud bulgur nebude tak akorát „na skus", tedy mekký, ale pevný zároveñ. Bude to trvat 10-15 minut. Prebyteenou vodu scedte. Uvareny bulgur dejte do velké mísy, v níz budete salát
míchat, a nechte mírne zehladnout. Ke zchladlému bulguru
michejte okurku nakrájenou na malé kosticky spolu s mátou,
petrzelí a semínky granátového jablka. Promichejte se leící oleje.
Upecenou zeleninu vyjmete z trouby, vymackejte do ní duzinu
petench klínk citronu. Kuru muzete vyhodit. Zeleninu opatre
michete do pripraveného bulgurového základu. Dochutte ¿erstve
namletým peprem, solí, prípadne citronovou stávou.
Salát podávete s nasucho opecenými plátky nebo kostickami sýru
halloumi.