Pokud se chcete držet ověřené klasiky a nepouštět se do experimentů (což já zrovna na Vánoce nechci), na poměrech surovin není co řešit. Těsto se připravuje z tzv. 3:2:1 poměru, tzn. 3 díly mouky, 2 díly másla, 1 díl cukru.
Doporučuju jej vylepšit citronovou kůrou a špetkou pravé vanilky.
- Máslo vyndejte z ledničky s předstihem, musí mít pokojovou teplotu. Mouku i cukr prosijte. Do větší mísy dejte prosátý cukr, mouku, máslo, citronovou kůru, vanilkový cukr a vanilku.
- Těsto propracujte rukama (nebo stroj).
- Tak či tak těsto musí mít hladkou konzistenci, nemělo by se ale lepit.
- Hotové těsto zabalte do fólie a na pár hodin dejte do lednice "odležet."
- Vyndejte, rozdělte na menší kusy a vyválejte na tak akorát tlustý plát.
- Při vyvalování těsto jemně podsypejte moukou a vykrájejte.
- Vykrájené kousky pečte na plechu vyloženém pečícím papírem na 180 stupňů cca 10 minut. Hlídejte: hranice mezi zlatavým a spáleným cukrovím je tenká.
- Hotové cukroví nechte pár dní uležet. Promažte džemem a poprašte moučkovým cukrem.