Nejprve zadélame kvásek. Do hrecku nalijeme vlažnou vodu, rozdrolime drozdi, prisypeme lzici cukru a 1 lzici mouky a vse umicháme v hladke testicko. Hrecek prikryjeme uterkou a nechame 15 minut vzejit kvasek.
Zbylou mouku prosejeme pres síto, aby byla hezky nacechrana. Uprostred udelame dulek, do ktereho nalijeme vzesly kvásek. Dále pridáme zbyly cur, Zloutky, máslo nakrájené na kousky, smetanu, nastrouhanou citrónovou kůru a vse vareckou promicháme, aby se suroviny dobre spojily. Poté směs vysypeme na pracovni plochu a tésto ru¢ne zpracujeme (Pokud máte robot, pouzite ho na hnéteni testa, ulehcite si tak praci.). Hladké kompaktni tésto vlozime do misky a ponechame ho 1 hodinu kynout.
Dva plechy vylozime pecicim papirem.
Vykynuté testo vyndáme z mísy na lehce pomoucenou pracovni plochu a vyválime jej asi na 3 mm silnou kulatou placku. Rozilzneme ji jako pizzu na 10 stejnych kouskü a kazdy tento dil smotáme do tvaru loupáku. Pred motanim vsechny trojühelniky mirne povytáhneme, aby se zakulatily jejich $picky, a rohy loupáku jeste mire prehneme (Konce tak budou kulatejsi a zespodu vam nebude couhat spicaty cíp.). Tèsto srolujeme zespoda nahoru, konce mirne zatodime a loupák preneseme na plech. Pripravené loupáky prikryjeme potravinovou folii a doprejeme jim jeste 1 hodinu kynuti pri pokojove teplote.
Troubu predehrejeme na 200 °C.
Vykynuté loupáky potreme rozkvedlanym vejcem a peceme je v troube vyhráté na 200 °C zhruba 20 minut.
Vychladle loupaky müzeme dotvorit tak, aby vypadaly jako krabi. Oci vyrobime z kolecka banánu a borüvky a klepitka i nozicky z jablka.