Čas vaření: 90
Porce: 12
Chutnost: Neznámá chuť (50)
Troubu nechte predehrát na 160 °C.
Bilky o pokojové teplote vyslehejte se spetkou soli do tuhého snehu
a dejte stranou. V jiné velké mise vyslehejte zloutky s cukrem
do svetlé peny. Behem slehání pridávejte po lzfcich horkou vodu;
zloutky se zahrejí a naslehají mnohem lépe.
K naslehané zloutkové pene opatre vmíchejte tuhý sníh z bilku
a na záver postupne prosete a jemne michejte mouku s kakaem
a kypricím práskem. Smes jemne prevalujte v míse tak, aby vzniklo
nadýchané testo, ale aby sníh nespadl.
Testo na korpus opatre nalijte do dortové formy vylozené pericím
papírem a vlozte do trouby. Pete priblize 20 minut, dokud kontrolní drevená spejle nevyjde z testa cistá, bez drobecki.
Upeeny korpus nechte vychladnout.
Mezitím pripravte krém. Vanilkovy lusk podélne roziíznète a nozem
z nej vyskrábnete semínka. Pridejte je k tvarohu a s mlékem
a eukrem vyslehejte hladký krém. Ten rovnomerne rozetrete
na vychlazeny korpus. Chete-li mít dort po stranách dokonale hladký,
korpus nechte v dortové formé a krém na nej roztírejte v ní.
Na záver pripravte polevu z cokoládové ganache. Ve vodní lázni
zahrejte smetanu pod bod varu. Stáhnete z plotny, pridejte nalámanou
cokoládu a míchete, dokud se nerozpustí a nespojí. louto polevou
dort polite, jeste teplé uhladite gumovou sterkou a nechte vychladnout.
Mnostvi surovin v receptu odpovídá dortu o primeru 24 cm.