Chutnost: Chutný (54)
zdroj: https://www.buchtavtroube.cz/2022/08/salat-z-cerne-cocky-a-pecene-zeleniny-s-tahini-dresinkem/
1. Čočka
Uvařím čočku. Dám ji do hrnce a zaliju vodou, aby voda sahala tak 2 cm nad čočku. Lehce osolím. Přivedu k varu a vařím na mírném plameni 15–18 minut. Po uvaření propláchnu studenou vodou. Uvařená čočka zůstává pevná.
2. Pečená zelenina
Nakrájím veškerou zeleninu. Pevnější zeleninu jako je dýně, mrkev a petržel na menší kousky. Ostatní zeleninu na větší. Dám na plech s pečicím papírem, zakápnu 2 lžícemi olivového oleje, osolím. Peču 30–35 minut na 180 stupňů na horkovzduch.
3. Dresink
Do větší misky dám tahini, olivový olej, med,citrónovou šťávu a sůl. Vidličkou anebo malou metličkou rozmíchám. Podle potřeby přilévám vodu. Výsledný dresink je hladký a má medovitou konzistenci. Ochutnám a doladím podle sebe.
4. Kompletace
Do velké mísy dám čočku, veškerou zeleninu a promíchám. Buď mohu promíchat rovnou i s dresinkem, anebo dresink servíruju zvlášť, aby si ho každý mohl dát podle chuti.
Podáváme ještě s praženými semínky, posekanou petrželkou a sázeným vejcem.
TIP: Do krabičky
Salát je velmi dobrý i jako studený. Takže se ho nebojte si ho sbalit na druhý den do práce.